samedi 17 janvier 2009

Chevre (goat), brebis (ovin) - aneb bezmléčná kravská dieta

Chodím po supermarketu a pláču u jogurtů, sliny mi tečou, když míjím regál se sýry a konečně mezi sladkostmi touhou všechno sezobnout pomalu omdlévám. Postupně se učím anglické i německé výrazy pro oves, ovci, kozu, sušené nebo odstředěné mléko, syrovátku... a tak podobně.
V obchodě trávím hodiny, víte co dá za práci nastudovat, v čem co je a co tam zase není?Pokud máte chuť si se mnou vyzkoušet bezmléčnou dietu, dám vám pár prima rad:
Nejprve si pořiďte pěkně plnou peněženku, protože veškerá alternativa je u nás výrazně nadhodnocena co se závěrečného finančního vyhodnocení týče. Vybaveni pomerně nemalou sumou už můžete zajít do nákupního centra vyhledat drogerii DM a nakupovat. Všechny bezmléčné produkty jsou zde také bio, tedy takové malé prima dva v jednom, a jsou výrazně levnější než najdete například v Tescu.
Tedy najdete-li zálibu v tofu sýru (osobně jsem nejedla větší hnus), tak ten tu v bio provedení německé značky Alnatura najdete za pouhých 30 korun.Sojový nápoj (totiž Němci se neodvažují to nazývat jako my, mléko, neboť s mlékem a zvláště jeho chutí to má pramálo společného) tu koupíte o dvacku levněji než jinde a to rovnou ve dvou variantách - přírodní (poměrně bez chuti) a s kalciem (doslazená, kalciem obohacená varianta).

Ovesný nápoj osobně považuji za nejchutnější náhradu kravského mléka, tu také mají ve dvou variantách a při jejich nákupu se vejdete do třiceti korun.Mají i rýžový nápoj, ale na ten jsem zatím nenašla odvahu.Chlazené produkty samozřejmě nejsou u nás k dostání, ale v Německu si můžete v celém supermarketu značky Alnatura pořídit i ty, takže tam třeba najdete i vhodný kozí sýr, nebo tak něco...
Príma je taky, že alnatura dělá i bio tmavou čokoládu (bez mléka) s pomerančovým olejem, takže ani labužníci nepřijdou z krátka, a cena opět velmi příznivá (žádná Lindt pálka;-))
A teď malý exkurz do oblasti sýrů - zbyly na mě tedy kozí a ovčí a případně nějakého jiného zvířete než krávy, ale u nás se například velbloudí máslo či sýr špatně shání a pokud se dobře pamatuju, je to fůůůj.
Ale takže papám kozí sýr, který má bohužel příliš výraznou chuť (i cenu, en effet), aby byl konzumován denně natožpak ve větším množství než tři malá kolečka za 24h. Je moc príma grilovaný, a nebo jako chevre chaud na zeleném salátku. U nás ho vyrábí za půlku stovky Král sýrů, dováží se sem od firmy Président a St. Pierre, možná něco seženete v Countrylifu, ale ten je nehorázně drahý a navíc ho nepříklad ve Vodičkové právě přestavují.Ovčí sýr mám nějaký domácího typu, jen tak zalisovaný ve folii, chutná i vypadá jako balkánský, ale má poněkud specifickou vůni mužského přirození, což je fajn, když vám chybí v domě chlap, ale jinak bohužel nic moc.Takže se sýry taky žádná sláva pokud nežijete ve Francii, kde i sýr typu "niva" seženete v kozo nebo ovčomléčné variantě, a nemáte navíc silně vypálené chuťové buňky či ztrátu čichu. K tofu už jsem se vyjádřila, takže posuďte sami. Jediné, co je opravdu moc moc mňam je feta, řecký sýr vyráběný dříve jen z kozího nebo ovčího mléka (dnes je třeba si i při jeho nákupu dávat pozor a číst, co obsahuje), jenže 200g tohotobílého měkkého zázraku vás vyjde zhruba na stovku, a tak se váš večerní salátek podobá spíš klenotu než běžnému pokrmu.
Ale jasně můžu jíst taky ještě maso, ale blbý je, že jsem tak nějak od přírody spíš vegetariánka a maso mi nechutná. Místo toho jsem se cpala sladkostmi a mléčnými produkty. A teď když jdu na nějaký raut, papám jen nevařenou zeleninu (protože u té vařené nebo orestované píšou buttered), žádné tiramisu, žádná čokoládová fontána a ani kousek croissantku :-(

2 commentaires:

  1. soucítím, představa, že bych o to přišla je na mě moc katastrofální. jednou jsem pila sojové mléko, tedy vlastně drink, protože k mléku to má fakt daleko. co hůř, nedá se tím dochutit ani káva. no rozhodně doufám, že mě taková dieta nečeká, jediná horší může být snad jen lepková dieta.

    RépondreSupprimer
  2. To nezní moc povzbudivě, copak se stalo,že musíte podstupovat tuto dietu ?

    RépondreSupprimer