lundi 23 février 2009

No milk desert / Escargots sucrés sans lait

cukr krupice 35g / sucre 35g (ou 26g de la fructose pour les plus naturels)
droždí 20g /levure boulangère (fraîche)20g

polohrubá mouka 500g / farine 500g
ovesný nápoj (mléko) 300ml / "lait" de l'avoine ou lait (pour les consommeurs de ceci) 300ml
jedno balení šušených brusinek (nebo rozinek) / un paquet d'airelles sèches ou de raisin sec

olej na potření /de l'huile pour endouire
tuk 50 g / margarine 50g
vanilkový cukr 2kusy / deux sucres vanille
vanilkový pudink 1 a 1/2balení / flan déshydraté un sachet et demi
vejce 1 / oeuf 1Couleur du texte


Postup přípravy
Do mísy dáme mouku, do které uděláme větší důlek. Okolo důlku nasypeme cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Do důlku nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, lžíci cukru, navrch posypeme moukou a necháme kynout až kvásek vzejde. Po vykynutí kvásku přidáme vejce a rozehřátý tuk. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.
On fait la pâte du petit levain (préparé précédemment), du sucre (vanille), du lait, de l'oeuf et du marga ramoli.
V míse si rozděláme tvaroh(pro mlíkožrouty) s pudinkem, vanilkou, zbylým cukrem a rozinkami. Tvaroh nijak neředíme.Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 10 mm, přeneseme jej na plech a můžeme potřené pudinkem s rozinkami zarolovat, ale pozor, pak se s tím těžko manipuluje, těsto je měkké! Takže myslím, že varianta, kousek těsta nadno, pudink a rozinky , přikrýt těstem, poolejovat (nemám mašlovačku, takže jsem to neudělala) bude asi ideální.
Před vložením do trouby rozehřáté na 200°C necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme asi 20 minut při snížení teploty na 180°C.Upečené šneky můžeme dle chuti posypat moučkovým cukrem.
Après 1h et demi de travail (pâte levée), étendre la pâte au rouleau à l'épaisseur de 10mm environ. Mettre la moitiée sur la planche beurrée, farinée; couvrir de flan et de raisins. Couvrir ensuite de la deuxième partie de la pâte. Huiler le dessus. Laisser travailler encore 15mn sur la planche. Cuir à 180 degrés cca 20 mn (cuisson à verifierr avec une brochette).

1 commentaire: